Soja allergie

Soja allergie

 

Wanneer we spreken over soja hebben we het over producten die afgeleid zijn van sojabonen zoals sojamelk, sojayoghurt, tofu, sojapudding, etc. Soja behoort tot de groep van de peulvruchten, net zoals pinda.  

Een allergie voor soja kan primair zijn of secundair. Een primaire soja allergie betekent een pure allergie voor producten die gemaakt zijn van de sojaboon. Deze allergieën zijn doorgaans ernstig. Secundaire allergieën voor soja berusten op een kruisreactie met berkenpollen. Het stuifmeel van de berk bevat een specifiek eiwit. Een gelijkaardig eiwit komt ook voor in soja. Soms gebeurt het dat iemand die allergisch is voor berkenpollen op deze manier ook een kruisallergie ontwikkelt voor soja. We spreken dan van het paraberk syndroom. Kruisallergieën voor soja zijn doorgaans niet ernstig, alhoewel er anafylactische reacties kunnen optreden bij het nuttigen van grotere hoeveelheden soja. Daarom wordt rauwe, onverwerkte soja best gemeden, zowel bij een primaire als bij een secundaire allergie voor soja. Patiënten die een secundaire soja allergie hebben, of het zogenaamde paraberk syndroom voor soja, kunnen wel opgewarmde sojaproducten verdragen. Patiënten die een primaire soja allergie hebben moeten zowel rauwe als opgewarmde sojaproducten vermijden, zelfs sporen van soja dienen ze te vermijden. Een allergoloog kan je hierover meer inlichtingen verschaffen aangezien de situatie voor iedereen anders kan zijn.

 

Symptomen

De symptomen van een secundaire reactie tgv een kruisreactie met berkenpollen beperkt zich doorgaans tot jeuk op de lippen, in de mond, gehemelte, keel en soms ook jeuk in de oren. De lippen kunnen wat tintelen en opzwellen. Meestal blijven de klachten beperkt en stelt er zich geen levensbedreigende situatie, tenzij soja in grotere hoeveelheden genuttigd wordt.

De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.

 

Behandeling

Momenteel bestaat er geen behandeling waardoor iemand met een soja allergie ongestoord soja zou kunnen eten. Jammer genoeg is de enige optie soja te vermijden. Mensen die een primaire soja allergie hebben dienen zelfs de kleinste hoeveelheid soja te vermijden, want ook sporen van soja kunnen bij hen een allergie opwekken. Een epipen dient altijd binnen handbereik te zijn in geval van nood. Ook wordt opvolging door een allergie specialist aanbevolen.

Mensen die een secundaire soja allergie hebben ten gevolge van een berkenpollenallergie dienen eveneens soja te vermijden. Sporen van soja kunnen bij hen echter geen kwaad. Of een epipen noodzakelijk is moet door uw allergoloog worden bepaald. Antihistaminica worden best steeds meegenomen in geval van accidentele inname van soja.

soja allergie