Allergieën

Inhalatie allergieën

Allergie voor pollen of stuifmeel komt vrij frequent voor en is seizoensafhankelijk. De pollen zijn afkomstig van bomen, kruiden, grassen, enz. Ook kunt u allergisch zijn voor huisstofmijt, honden, katten, paarden en andere dieren. Deze vorm van allergie geeft typisch klachten van neusloop en verstopte neus. Tranende, jeukende ogen. Niezen en een kriebel in de keel. We spreken gewoonlijk van hooikoorts.  De diagnose wordt gesteld op basis van een allergietest, het kan dan gaan om huidpriktesten of een bloedonderzoek dat door uw allergie specialist wordt aangevraagd. Meestal kan hooikoorts goed behandeld worden met nsale sprays en/of antihistaminica. Soms blijken zelfs neussprays en antihistaminica onvoldoende om de symptomen te onderdrukken. In die gevallen kan desensibilisatie met immuuntherapie soelaas bieden.

hooikoorts

Voedingsallergieën

Hieronder vindt u de meest frequente voedingsallergieën. Uiteraard bestaan er veel meer voedingsallergieën. Het is van groot belang te weten waaraan u allergisch bent. U moet namelijk de voedingswaren mijden die bij u een allergie uitlokken. Het is echter niet de bedoeling dat u voedingsmiddelen vermijdt waaraan u niet allergisch bent. Examine starburst. Door middel van allergietesten kan de allergoloog bepalen aan welke voedingsmiddelen u allergisch bent. Voor voedingsallergieën bestaan er vooralsnog geen immuuntherapieën.


Voedsel allergieën
Voedselallergieën die verplicht vermeld moeten worden op etiketten van voeding

Insectengifallergieën

Sommige mensen hebben een erg hevige reactie nadat ze zijn gestoken door een wesp, bij of hommel. Het blijft dan niet bij een lokale reactie. Ze ontwikkelen een belangrijke zwelling thv de huid, diarree, gedaalde bloeddruk, soms ondervinden ze zelfs moeilijkheden met de ademhaling. Deze mensen hebben een allergie voor insectengif en moeten door een allergie specialist behandeld worden met immunotherapie om ervoor te zorgen dat een volgende steek geen grote gevolgen zal hebben. Ook hier dient er eerst een diagnose gesteld te worden alvorens er een correcte behandeling kan worden opgestart.

Geneesmiddelenallergieën

Men kan ook allergisch zijn voor bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, ontstekingsremmers, aspirine, anesthetica, enz. Om te weten waarvoor u allergisch bent dient er een allergietest te gebeuren door de allergie specialist. Op deze manier kunnen alternatieven voorgesteld worden. Om de diagnose te stellen wordt gebruik gemaakt van huidpriktesten of intradermale testen. In sommige gevallen wordt een provocatietest verricht waarbij het geneesmiddel onder gecontroleerde omstandigheden wordt toegediend. Een provocatietest wordt enkel in een ziekenhuis verricht omwille van de veiligheid.

Angioedeem

Angioedeem is de benaming voor zwellingen van losmazig bindweefsel die allerlei oorzaken kunnen hebben. 

Histaminerg angioedeem wordt veroorzaakt door de vrijstelling van histamine. Dit kan ten gevolge van een allergische reactie op voeding of medicatie. Ook kan dit voorkomen bij wat we noemen “chronische spontane urticaria”. Dit is een aandoening die gepaard gaat met netelroos en angioemdeem.

Bradykininogeen angioedeem wordt veroorzaakt door een accumulatie van bradykinine. Dit kan voorkomen ten gevolge van het gebruik van bepaalde bloeddrukverlagers, in sommige kankers, maar ook bij een zeldzame erfelijke ziekte: hereditair angioedeem.  


Allergie centrum logo