Hooikoorts

Hooikoorts is de algemene benaming voor een allergie voor pollen van bomen, grassen of onkruid.

De pollen zorgen voor een ontstekingsreactie ter hoogte van het neusslijmvlies, luchtwegen en de ogen. De medisch term om hooikoorts aan te duiden is allergische rhinitis.

Als je vooral last hebt van niezen, lopende of verstopte neus en jeukende ogen in het voorjaar of in de zomer is de kans reëel dat je hooikoorts hebt.

HOOIKOORTS

Symptomen van hooikoorts zijn:

– kriebel in de neus, niezen

– verstopte neus of loopneus

– jeukende of tranende ogen

– benauwdheid

– hoesten, piepende ademhaling

Klachten bij hooikoorts

Je pollenallergie zal erger zijn op momenten dat de pollenconcentratie in de lucht hoog is.  Boompollen zijn vooral in de lente aanwezig, in de zomer staan de grassen in bloei en de pollen van onkruid zijn voornamelijk aanwezig tijdens de zomer en in het najaar. Hooikoorts komt erg vaak voor, zo’n 20% van onze landgenoten heeft er last van. Er is een toenemende trend, hooikoorts is in opmars. Hooikoorts gaat soms gepaard met astma en eczeem. We spreken in dat geval van atopie. Mensen met atopie hebben een aanleg voor allergie. Deze aanleg is vaak erfelijk bepaald, we zien dan ook vaak dat atopie voorkomt binnen een familie.

Hooikoorts, wat je kun je eraan doen?

  1. De eerste stap is de pollen zo veel mogelijk vermijden. Pollen zitten in de lucht, je kunt ze dus niet helemaal vermijden. Wel kun je enkele maatregelen nemen. Wanneer er veel pollen in de lucht zijn kom je best niet buiten en vermijd je best zware inspanningen.
  2. Medicatie om de symptomen te bestrijden zoals onder andere antihistaminica. Hierdoor kunnen de meeste mensen hun klachten onder controle houden.
  3. Immuuntherapie is een behandeling die wordt voorgesteld wanneer de allergie zelfs met medicatie onvoldoende onder controle is.

Diagnose van hooikoorts

De diagnose van hooikoorts berust voornamelijk op het klachtenpatroon waarmee iemand zich presenteert. Om de klinische diagnose te bevestigen worden er huidpriktesten verricht door de allergie specialist met verschillende pollen (bomen, grassen, kruiden). In sommige gevallen wordt er een bloedafname verricht om antistoffen te bepalen tegen bepaalde allergenen in het bloed om de diagnose te kunnen stellen. Deze testen op zich zijn onvoldoende om van hooikoorts te kunnen spreken. Men moet ook de typische klachten hebben eer je van hooikoorts kunt spreken.

Behandeling van hooikoorts

Hooikoorts kan momenteel niet worden genezen, maar de klachten kunnen doorgaans wel goed onder controle gebracht worden met een behandeling. Een dergelijke behandeling voor hooikoorts kan bestaan uit een nasaal corticoïd, dit is een neusspray waar een beetje cortisone in zit. Verder bestaat de behandeling uit antihistaminica, dit zijn de klassieke anti-allergie pilletjes. Indien de klachten hiermee onvoldoende onder controle zijn wordt overgeschakeld naar immunotherapie. Dit is een behandeling die wordt opgestart door de allergoloog en die ervoor zorgt dat het immuunsysteem minder hevig zal reageren op de pollen in de lucht.

Sommige mensen hebben ademhalingsproblemen tijdens het pollenseizoen: allergisch astma. Een behandeling bestaat klassiek uit een inhalator die dagelijks gebruikt wordt en een puffer die in geval van nood extra kan genomen worden.