Jodium allergie

Jodium allergie

 

Sommige mensen reageren op isobetadine ontsmetting of op jodiumhoudende contrastvloeistoffen. Ze krijgen dan soms onterecht het etiket “jodium allergie” opgeplakt. Soms gaat het zo ver dat ze uit angst geen vis of zeevruchten meer eten, er zijn zelfs verhalen van mensen die uit angst niet meer naar de zee durven gaan wegens jodium in de lucht. Een allergie voor jodium bestaat echter niet.

Isobetadine is een ontsmettingsmiddel met een breed spectrum waardoor het een vaak gebruikt product is in en buiten het ziekenhuis. In geval van een allergie voor isobetadine reageert men op Polyvidonjodium. Men kan dus reageren op de drager van jodium, maar niet op het jodium zelf. Meestal gaat het om een zogenaamde contactallergie.

Contrastvloeistoffen zijn vloeistoffen die men inspuit tijdens een radiografisch onderzoek (CT-scan en dergelijke) om bepaalde structuren beter te kunnen zien. Sommige mensens hebben een allergie voor jodiumhoudende contrastmiddelen. Deze contrastvloeistoffen bevatten jodium. Het jodium op zich geeft echter geen aanleiding tot een reactie, wel de specifieke verbinding met jodium. Tegenwoordiger gebruikt men de nieuwere laag-moleculaire contrastvloeistoffen,  deze geven doorgaans veel minder aanleiding tot allergische reacties. Mensen die denken allergisch te reageren op contrastvloeistof contacteren best een allergie specialist om hierover meer duidelijkheid te krijgen. 

Een allergische reactie op vis, schaaldieren of weekdieren heeft niets met jodium te maken maar met de specifieke eiwitten in deze voedingsmiddelen.

Kortom een jodium allergie bestaat niet!

 
jodium allergie