Selder allergie

Selder allergie

Er bestaan drie soorten selder of selderij: bleekselder of witte selder, groene selder en knolselder. Selder is een groente die gerekend wordt tot de familie van de schermbloemigen (Apiaceae). Tot deze familie horen ook andere groenten zoals: peterselie, koriander, venkel, anijs, wortel, kervel, , dille, etc. Selder kan als dusdanig genuttigd worden (rauw dan wel gekookt). Selder kan gedroogd echter ook gebruikt worden om gerechten mee te kruiden.

Kruisreactie tussen de verschillende leden van de schermbloemigen komt vaak voor. Verder bestaat er ook een potentiële kruisreactie tussen berkenpollen en selder alsook tussen bijvoet en selder. Een allergie voor selder kan mild zijn maar ook zeer ernstig, afhankelijk van het onderliggend allergeen. Primaire allergieën voor selder kunnen ernstig zijn. Secundaire allergieën tgv kruisreacties met berkenpollen zijn doorgaans mild van aard. Je allergoloog kan hierin meer klaarheid brengen en je optimaal inlichten.

Symptomen

De symptomen van een secundaire reactie tgv een kruisreactie met berkenpollen beperkt zich doorgaans tot jeuk op de lippen, in de mond, gehemelte, keel en soms ook jeuk in de oren. De lippen kunnen wat tintelen en opzwellen. Meestal blijven de klachten beperkt en stelt er zich geen levensbedreigende situatie.

De symptomen van een primaire allergie voor selder kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, urticaria, zwellingen, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.

Behandeling

Momenteel bestaat er geen behandeling waardoor iemand met een selder allergie zorgeloos selder zou kunnen eten. Jammer genoeg is de enige optie selder te vermijden. Mensen die een primaire selder allergie hebben dienen zelfs de kleinste hoeveelheid selder te vermijden, want ook sporen van selder kunnen bij hen een allergie opwekken. Afhankelijk van welk allergeen verantwoordelijk is voor de allergie dient selder enkel in rauwe vorm dan wel ook in opgewarmde vorm vermeden te worden. Of een epipen nodig is kan door uw allergie specialist bepaald worden.

Mensen die een secundaire selder allergie hebben ten gevolge van een berkenpollenallergie dienen rauwe selder te vermijden. Opgewarmde selder of sporen van selder kunnen bij hen echter geen kwaad. Antihistaminica kunnen genomen worden in geval van accidentele inname van selder. Uw allergie specialist kan u hierover verder informeren.  

selder allergie