Vlees allergie

 
Vlees allergie

Een zeldzame voedselallergie is de allergie voor vlees, en meer bepaald voor zoogdierenvlees. Men kan deze allergie ontwikkelen op twee manieren. Ofwel wordt men allergisch voor rood vlees na een tekenbeet, ofwel na een behandeling met cetuximab, een monoklonaal antilichaam dat gebruikt wordt in de behandeling van bepaalde kankers. Het deeltje in rood vlees waarvoor men allergisch wordt noemt men galactose-alfa-1,3-galactose, of kortweg alpha-gal. Dit alpha-gal is een koolhydraat. Het bijzondere aan deze vleesallergie is dat de symptomen meestal maar opkomen enkele uren na de maaltijd, in tegenstelling tot andere voedselallergieën die zich doorgaans manifesteren binnen het uur na ingestie.

Gevogelte zoals kip en kalkoen alsook vis kunnen geen kwaad voor mensen met een vleesallergie. Men moet enkel oppassen met zoogdierenvlees.

Symptomen

De klachten kunnen variëren van een jeukende uitslag, netelroos, misselijkheid, buikpijn, diarree tot ernstige ademhalingsklachten, duizeligheid en zelf een anafylactische shock.  Deze klachten beginnen pas 4 tot 6 uur na het eten van rood vlees.

Behandeling

Mensen die een allergie hebben voor alpha-gal dienen rood vlees strikt te vermijden. Ook afgeleiden van vlees, zoals gelatine kunnen een allergische reactie veroorzaken. Of u in aanmerking komt voor een epipen kan door uw allergoloog worden bepaald.

 
alpha-gal vlees allergie