Pinda allergie

Pinda allergie

Een pinda allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Een pinda allergie kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. In tegenstelling tot wat velen denken behoort de pinda niet tot de noten. Pinda behoort tot de groep van de peulvruchten. Het roosteren van pinda kan de allergeniciteit doen toenemen. In China komt pinda allergie veel minder voor, mogelijk heeft dat te maken met het feit dat pinda daar gekookt wordt en niet gegrild.

Naar schatting 1% van de kinderen jonger dan 5 jaar heeft een pinda allergie. Twintig procent groeit hier uit en kan later pinda verdragen. Bij de meerderheid betreft het echter een levenslange allergie voor pinda.

Er kan ook een kruisallergie optreden tussen de verschillende soorten peulvruchten: pinda, erwten, bonen, etc. Diagnostische testen kunnen positief zijn in 38 tot 79% van de gevallen, een klinisch significante kruisallergie blijft beperkt tot slechts 5%. Dit wil zeggen dat iemand met een pinda allergie 5% kans heeft op een allergie voor een andere soort peulvrucht.

Een pinda allergie kan zich ook instellen ten gevolge van een berkenpollen allergie. We spreken in deze situatie over een secundaire allergie ofwel het paraberksyndroom.

Symptomen

De symptomen van een secundaire reactie tgv een kruisreactie met berkenpollen beperkt zich doorgaans tot jeuk op de lippen, in de mond, gehemelte, keel en soms ook jeuk in de oren. De lippen kunnen wat tintelen en opzwellen. Meestal blijven de klachten beperkt en stelt er zich geen levensbedreigende situatie.

De symptomen van een primaire allergie voor pinda kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, urticaria, zwellingen, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.

Behandeling

Momenteel bestaat er geen behandeling waardoor iemand met een pinda allergie zorgeloos pinda zou kunnen eten. Jammer genoeg is de enige optie pinda te vermijden. Mensen die een primaire pinda allergie hebben dienen zelfs de kleinste hoeveelheid pinda te vermijden, want ook sporen van pinda kunnen bij hen een allergie opwekken. Best wordt ook arachide olie vermeden. Een epipen dient altijd binnen handbereik te zijn in geval van nood.

Mensen die een secundaire pinda allergie hebben ten gevolge van een berkenpollenallergie dienen eveneens pinda te vermijden. Sporen van pinda kunnen bij hen echter geen kwaad. Arachide olie kan meestal ook geen kwaad gezien de hoge graad van raffinage waardoor er haast geen eiwitten meer aanwezig zijn. Of een epipen noodzakelijk is moet door uw allergoloog worden bepaald. Antihistaminica worden best steeds meegenomen in geval van accidentele inname van pinda.

Pinda allergie