Weekdieren allergie

Weekdieren allergie

Weekdieren behoren tot de ongewervelde dieren, ook molusca genoemd. Er bestaan verschillende soorten weekdieren: slakken, mosselen, oesters, inktvissen, sint-jakobsschelpen, etc. Net zoals bij de schaaldieren is tropomyosine het eiwit dat verantwoordelijk is voor allergische reacties op weekdieren. Tropomyosine is wat men noemt een hittestabiel eiwit. Met andere woorden: het verwarmen (bakken, grillen, etc) zal geen invloed hebben op de allergeniciteit. Mensen die een weekdierallergie hebben kunnen deze weekdieren daarom ook niet in opgewarmde toestand verdragen.
Om deze reden is het soms zo dat mensen zowel voor weekdieren als voor schaaldieren allergisch zijn. Maar dit is niet per definitie bij iedereen het geval. Een allergoloog kan dit voor uw specifieke geval nagaan.

Symptomen

Symptomen van een allergische reactie door kippenei kunnen bestaan uit: jeuk, huiduitslag, netelroos, buikpijn, misselijkheid en diarree. In ernstige gevallen zelfs kortademigheid, angioedeem, duizeligheid en zelfs een anafylactische shock. Correcte diagnostiek is daarom van groot belang.

Behandeling

Een allergie voor weekdieren kan niet worden genezen of onderdrukt. Levenslang vermijden van weekdieren is dan ook de boodschap. Jouw allergoloog kan inschatten of je over een epipen moet beschikken die gebruikt wordt in geval van een ernstige allergische reactie.

weekdieren allergie