Lactose intolerantie

Lactose intolerantie

Lactose intolerantie is een aandoening waarbij lactose uit de voeding slecht verteerd wordt in de darmen. Lactose, ook melksuiker genoemd, is een disaccharide dat bestaat uit 2 suikermoleculen: galactose en glucose. Lactose komt voor in melk van alle zoogdieren. Doorgaans bevat koemelk zo’n 4 tot 5% lactose. Volle of magere melk bevat evenveel lactose.
Om lactose te kunnen verteren moet het lichaam dit splitsen in galactose en glucose zodat deze suikers apart kunnen worden opgenomen uit de darm. Hiervoor heeft het lichaam lactase. Lactase is een enzym dat melksuiker bij wijze van spreken kan doorknippen. Lactose intolerantie mag niet verward worden met melkallergie.

lactase
Symptomen

Indien lactose in de dunne darm niet kan worden opgesplitst in de suikers galactose en glucose komt lactose onverteerd toe in de dikke darm. Daar zullen de aanwezige darmbacteriën dat lactose fermenteren. Dit vergistingsproces zorgt vervolgens voor een opgeblazen gevoel, darmkrampen en diarree.
Lactose intolerantie kan in principe ontstaan op elke leeftijd. In Europa komt dit betrekkelijk weinig voor. In Aziatische landen is de populatie veel vaker lactose intolerant.
Meestal kunnen mensen met lactose intolerantie een beetje lactose wel verdragen. Er bestaat een zogenoemde tolerantiegrens. Indien men deze grens niet overstijgt ervaart men geen klachten.

Behandeling

Best worden lactose bevattende producten vervangen door lactosevrije voedingsmiddelen. Er bestaat ook de mogelijkheid om lactase te gebruiken voor een maaltijd die lactose kan bevatten, bijvoorbeeld bij een restaurantbezoek. Lactase kun je bij de apotheek verkrijgen.

lactose intolerantie