Kippenei allergie

Kippenei allergie

Allergie voor eiwitten uit kippenei zie we voornamelijk bij jonge kinderen. Naar schatting 2% van de kinderen jonger dan 5 jaar hebben hier mee te maken. De meeste patiëntjes groeien hieruit. Eieren zijn een van de 14 allergenen die verplicht vermeld dienen te worden in de ingrediëntenlijst op etiketten van voedingsmiddelen.

Oorzaak

Een allergie voor kippenei wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten. Thans zijn er meer dan 20 verschillende eiwitten gekend die een rol kunnen spelen bij kippenei allergie. De meeste allergenen vindt men terug in het wit van ei. Eidooier kan echter ook aanleiding geven tot allergische reacties.

Symptomen

Symptomen van een allergische reactie door kippenei kunnen bestaan uit: jeuk, huiduitslag, netelroos, buikpijn, misselijkheid en diarree. In ernstige gevallen zelfs kortademigheid, angioedeem, duizeligheid en bewustzijnsverlies.

Behandeling

Er bestaat momenteel geen specifieke behandeling voor kippenei allergie. Enkel preventief vermijden van voeding waar kippenei in verwerkt is. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een allergie voor kippenei enkel in rauwe vorm of ook in verhitte (gebakken, gekookt) vorm. Periodieke opvolging van kinderen wordt aanbevolen om na te gaan of de allergie nog aanwezig is; vaak treedt met de jaren tolerantie op waardoor kippenei weer kan worden verdragen. Sommigen blijven levenslang allergisch voor kippenei, dit is echter een minderheid.

kippenei allergie
Griep vaccin

In het verleden bestonden er bezorgdheden rond het griepvaccin aangezien deze vaccins gemaakt worden op basis van eieren. Influenza is een virus dat ernstige consequenties kan hebben. Daarom is vaccinatie van risico groepen erg belangrijk. De laatste jaren is er overtuigend bewijs geleverd voor de veilgheid van het influenza vaccin bij mensen met kippenei allergie. Zie website CDC.

Enkel mensen die in het verleden een ernstige reactie hebben gedaan na toediening van het griepvaccin dienen door een allergoloog gezien te worden om te kunnen inschatten of vaccinatie veilig kan gebeuren.

Zie onderstaande video.