Mosterdallergie

Mosterdallergie

Mosterd is een van de 14 allergenen die verplicht vermeld moet worden op de etiketten van voedingsmiddelen binnen de EU. Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad. Mosterd behoort tot de Brassicaceae familie. Tot deze familie behoren ook: spruiten, broccoli, kool, bloemkool, rapen en canola. Er bestaat een mogelijke kruisreactie tussen de zaden van deze voedingsmiddelen.  Je allergoloog kan klaarheid brengen in de vragen rond kruisreacties door middel van diagnostische tests. Vooral in Frankrijk is mosterdallergie een probleem. In Noord-Europa stelt men deze allergie veel minder vast.

Veel voedingsmiddelen kunnen mosterd bevatten. Daarom is het belangrijk om de etiketten na te lezen. Mosterd is immers verplicht te vermelden op het etiket binnen de EU.

Symptomen

De symptomen van mosterdallergie kunnen divers zijn: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsproblemen, duizeligheid tot anafylactische shock.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling voor mosterdallergie. Enkel een preventief mosterdvrij dieet kan klachten voorkomen. Bij patiënten met een ernstige vorm van mosterdallergie zal de allergoloog een rescue behandeling voorschrijven die kan gebruikt worden in geval van een allergische reactie.