Noten allergie

Notenallergie

Een derde van de anafylactische reacties door voeding worden veroorzaakt door noten. Een allergie voor noten kan primair zijn of secundair. Een primaire notenallergie betekent een pure allergie voor een bepaalde noot. Deze allergieën zijn doorgaans ernstig. Secundaire allergieën voor noten berusten op een kruisreactie met berkenpollen. Het stuifmeel van de berk bevat een specifiek eiwit. Een gelijkaardig eiwit komt ook voor in noten. Soms gebeurt het dat iemand die allergisch is voor berkenpollen op deze manier ook een kruisallergie ontwikkelt voor bepaalde noten. Een kruisallergie kan beperkt zijn tot 1 notensoort, maar het kan ook gaan om meerdere noten soorten. Kruisallergieën voor noten zijn doorgaans niet ernstig. Een allergoloog kan je hierover meer inlichtingen verschaffen aangezien de situatie voor iedereen anders kan zijn. Er kan ook een kruisreactie ontstaan tussen noten onderling. Pinda behoort niet tot de groep van de noten maar is in feite een peulvrucht. De diagnose berust op de anamnese samen met huidpriktesten en/of bloedonderzoek waaruit de allergie specialist kan opmaken of er sprake is van een sensibilisatie, primaire allergie of een kruisallergie.

Symptomen

De symptomen van een secundaire reactie tgv een kruisreactie met berkenpollen beperkt zich doorgaans tot jeuk op de lippen, in de mond, gehemelte, keel en soms ook jeuk in de oren. De lippen kunnen wat tintelen en opzwellen. Meestal blijven de klachten beperkt en stelt er zich geen levensbedreigende situatie.

De symptomen van een primaire allergie voor noten kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.

Behandeling

Momenteel bestaat er geen behandeling waardoor iemand met een notenallergie ongestoord noten zou kunnen eten. Jammer genoeg is de enige optie noten te vermijden. Mensen die een primaire notenallergie hebben dienen zelfs de kleinste hoeveelheid noten te vermijden, want ook sporen van noten kunnen bij hen een allergie opwekken. Een epipen dient altijd binnen handbereik te zijn in geval van nood.

Mensen die een secundaire notenallergie hebben ten gevolge van een berkenpollenallergie dienen eveneens noten te vermijden waarvoor ze allergisch zijn. Sporen van noten kunnen bij hen echter geen kwaad. Of een epipen noodzakelijk is moet door uw allergoloog worden bepaald. Antihistaminica worden best steeds meegenomen in geval van accidentele inname van noten.

 

notenallergie