Lupine allergie

Lupine allergie

Lupine is een peulvrucht. Andere voorbeelden van peulvruchten zijn: pinda, erwten, soja, linzen en bonen. Vooral in de mediterraanse landen wordt lupine vaak in de keuken gebruikt onder vorm van lupinemeel. Lupinemeel wordt gemaakt van lupinebonen. Soms wordt lupinemeel gebruikt als alternatief voor tarwemeel, bijvoorbeeld in het kader van glutenallergie of coeliakie aangezien lupine geen gluten bevat. Lupine vormt ook een goede bron van proteïnes.

Een primaire allergie voor lupine is mogelijk maar eerder zeldzaam. Soms treedt een reactie op ten gevolge van een kruisallergie met een andere peulvrucht. Er bestaat weinig kruisreactie tussen peulvruchten onderling. Wel is de kruisreactie tussen lupine en pinda er een die gekend is. De diagnose kan gesteld worden door uw allergie specialist.

Symptomen

De symptomen zijn niet verschillend met andere voedselallergieën en kunnen bestaan uit jeuk, uitslag, maag- en darmklachten, duizeligheid, angioedeem, duizeligheid tot een anafylactische shock.

Behandeling

Een behandeling voor deze allergie is momenteel niet voorhanden. Het preventief vermijden van lupine wordt daarom aanbevolen voor mensen met een lupine allergie. In sommige gevallen moeten ook andere peulvruchten gemeden worden. De diagnose en interpretatie van de testen dienen te gebeuren door een allergoloog.

Lupine allergie